Overvågning og behandling
Selvom man laver forbyggende tiltag, kan man stadig opleve, at der i nogle sæsoner er et større sygdomstryk eller angreb fra skadedyr end i andre sæsoner. Det kan for eksempel skyldes meget vådt vejr i en periode. Man kan derfor blive nødt til at gøre mere for at redde afgrøden og sikre sig mod et for stort udbyttetab.
Hvornår skal man bekæmpe skadevoldere?
Det kan ikke nødvendigvis altid betale sig at bekæmpe skadevoldere i en afgrøde. Hvis skaden er mindre end det koster at behandle afgrøden med et biologisk bekæmpelsesmiddel, er det mere rentabelt at lade være. Det er dog ikke så lige til at vide, hvornår det er tilfældet eller ej.
Skadetærskler:
Indenfor plantebeskyttelse arbejder man med begrebet skadetærskel. Den økonomiske skadetærskel er den populationstæthed (for skadedyr) eller procentdel angrebne planter (for sygdomme), som giver et tab i udbytte, der svarer til omkostningen til at bekæmpe skadevolderen. Denne tærskel afhænger af prisen på afgrøden og af prisen på eventuelle bekæmpelsesmidler eller -metoder.
Når populationstætheden eller andelen af angrebne planter overstiger denne tærskel, giver det som regel mening for landmanden at behandle sin afgrøde. Derfor er man som landmænd nødt til at holde øje med sin afgrøde og overvåge den for skadegørere.
Kig i marken:
Der findes gode varslingssystemer mod for eksempel svampesygdomme og bladlus, så man ved, hvornår der er gunstige betingelser for angreb, og man derfor bør gå ud i marken og se, om der skulle være angreb. Man kan også se den eksisterende overvågning af skadevoldere i Danmark på Registreringsnettet.
Varslingssystemer bliver brugt i den økologiske produktion, men ikke helt så meget som i konventionel produktion, da der ofte ikke er et middel, der kan sættes ind med. Men økologer bruger i høj grad varslingssystemer til at vurdere risikoen ved afgrøder, når der skal vælges afgrøder fremadrettet.
- I registreringsnettet kan man følge udviklingen i angreb af svampe og skadedyr.
- Økologer vil nok højere grad bruge sortinfo til at vælge sorter med høj grad af resistens mod sygdomme.
- Angrebsgraden af rapsjordlopper bruges til at vurdere hvilke år, der skal sås vinterraps ud fra viden om den cykliske variation i antallet.