Efterafgrøder som værktøj
Efterafgrøder vil i fremtiden spille en stadigt større rolle for næringsstofforsyningen på Stenalt, hvor man allerede i dag etablerer omtrent 145 ha frivillige efterafgrøder årligt.
”Vi etablerer alle efterafgrøder efter pløjning. Det er en dyr løsning, men den giver til gengæld også en ukrudtsbehandling og en optimal etablering, som er helt essentiel – også for efterafgrøder,” siger Hans Fynbo.
Etablering af efterafgrøder på Stenalt begynder omkring 1. august efter vinterbyg og strækker sig frem mod den 20. august. Efterafgrøderne etableres som artsblandinger og varierer i sammensætning med bl.a. foderradise (strukturator), vintervikke, honningurt, raps, vår- og vinterkorn samt solsikke på de tidligst etablerede arealer. Ifølge Hans Fynbo er en tidlig etablering altafgørende for at få udbytte af efterafgrøderne. Han er desuden opmærksom på risikoen for opformering af sædskiftesygdomme, hvis for mange af efterafgrødearterne er i familie med hovedafgrøderne.
”Generelt tænker jeg, at risikoen for opformering af sygdomme reduceres, når vi dyrker blandinger. Jeg er dog særligt bekymret for kålbrok, og vi overvejer derfor på sigt at udfase vinterraps som hovedafgrøde, da den er meget usikker og samtidig har et højt næringsstofbehov. I så fald vil vi forsøge at øge arealet med frøgræs, som også er en næringskrævende afgrøde, men til gengæld en mere sikre afgrøde,” siger Hans Fynbo.
På trods af sin optimisme lægger Hans Fynbo ikke skjul på sit håb om, at det kommende biogasanlæg på Djursland vil indrette produktionen, så økologer også kan aftage den afgassede biomasse. Det vil nemlig give Stenalt mulighed for at optimere sædskiftet med kløvergræs til biogasanlægget, og samtidig supplere næringsstofforsyningen med en biogasgylle, som er tilladt for økologer.