Hvis du som landmand ønsker at kunne producere under det røde Ø-mærke, forudsætter det, at du er certificeret økolog. Her kan du læse om, hvordan det foregår og hvilke overvejelser du bør gøre dig før beslutningen træffes.
Hvis du som landmand ønsker at kunne producere under det røde Ø-mærke, forudsætter det, at du er certificeret økolog. Her kan du læse om, hvordan det foregår og hvilke overvejelser du bør gøre dig før beslutningen træffes.
Nogle producenter etablerer en ny økologisk produktion helt fra bunden og kan således fra begyndelsen tilrettelægge alt efter de gældende økologiregler. Det kunne eksempelvis være produktion af mikrogrønt i drivhuse eller naturpleje med kødkvæg. Andre har en eksisterende produktion, som de ønsker at omlægge til økologi. I begge tilfælde er der en række overvejelser, man skal gøre sig, ligesom der er et regelsæt, man skal forholde sig til.
Som økologisk producent skal du i langt overvejende grad overholde alle de samme ”basis-regler” for produktion, miljø og dyrevelfærd, som også gælder for konventionelle producenter. Det gælder både nationale regler og regler bestemt af EU.
Foruden disse regler skal du overholde de regler, der specifikt gælder for den økologiske produktion.
Landbrugsstyrelsen er den danske myndighed på området og dem, der omsætter EU´s økologiforordning til ”Vejledning om Økologisk Jordbrugsproduktion". Her kan man læse om de specifikke regler for de forskellige produktionsgrene. Vejledningen indeholder også mere detaljerede beskrivelser af, hvordan omlægning til økologi foregår, omlægning af arealer og husdyr. Ja, alt det du skal vide.
Foruden den officielle lovgivning og myndighedernes regler er der lavet en række frivillige brancheanbefalinger for den økologiske produktion. Overholdelse af brancheaftalerne er en forudsætning for at kunne levere til mange af de store mejerier og slagterier, og bruges også som en mulighed for at udvikle økologien, uden at skulle ændre på myndighedernes lovgivning.
Den økologiske dyrkningsform tager sit afsæt i fire grundprincipper, og det er også med udgangspunkt i dem, at økologien kontinuerligt udvikler sig. Dette afspejles bl.a. i brancheaftalerne.
Som kommende økolog er det derfor hensigtsmæssigt også at forholde sig til de fire grundprincipper, så man ved, hvilke værdier og principper, man i økologien arbejder ud fra.
Økologisk jordbrug bør opretholde og forbedre jordens, planternes, dyrenes, menneskenes og planetens sundhed som en udelelig enhed.
Økologisk jordbrug bør bygge på forhold, der sikrer retfærdighed med hensyn til det fælles miljø og livsmuligheder.
Økologisk jordbrug bør bygge på levende økologiske systemer og kredsløb, samarbejde med dem, efterligne dem og hjælpe med at bevare dem.
Økologisk jordbrug bør drives på en forsigtig og ansvarlig måde for at beskytte nuværende og fremtidige generationers sundhed og trivsel og tage vare på miljøet.
Læs mere om de fire principper i artiklen om økologiens værdier og principper.
I udgangspunktet skal du fra omlægningstidspunktet forvalte hele din bedrift efter økologireglerne. Herunder også dine udearealer såsom gårdsplads, veje, levende hegn og vildtremisser. Der er dog dele af bedriften, som du ikke behøver at omlægge. Det er eksempelvis din have, selskabsdyr og skovarealer, hvor produktionsdyr ikke har adgang.
Du skal derfor have et overblik over, hvordan eventuelle forpagtninger, leverandøraftaler eller andre kontraktlige forhold bliver påvirket.
Den konkrete omlægningstid for henholdsvis marker og dyr fremgår af Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion. Udgangspunktet er, at der går to år, fra en landmand begynder at dyrke jorden efter de økologiske regler - til at gårdens afgrøder kan sælges som økologiske.
Når du planlægger/overvejer at omlægge din produktionen til økologi, bør du have særligt fokus på følgende områder:
Sædskifte:
Etablering:
Vækstsæson:
Dyrehold:
Afsætning/markedet:
Certificering
Landbrugsstyrelsen har lavet en særlig blanket, som du skal udfylde og indsende, hvis du ønsker at lægge din produktion om til økologisk drift. Her skal du bl.a. lave en oplægningsplan, der giver fuldstændig beskrivelse af produktionen på bedriften samt lave indtegning af både arealer og bygningssæt, som skal omfattes af omlægningen og dermed efterfølgende bruges til økologisk produktion. Du kan søge om certificering hele året. Blanketten finder du her.
Det er en god ide at inddrage en økologikonsulent i forberedelserne og sammen finde ud af, hvordan en omlægning bedst passer til netop din situation.
Fire trin i certificeringen til økologisk jordbrugsproduktion:
Landbrugsstyrelsen har også lavet en vejledning, hvor du kan hente hjælp til at udfylde blanketten.
Kontrol
Fra det øjeblik du har søgt om certificering, og så længe du har en økologisk produktion vil du få mindst et årligt kontrolbesøg af Landbrugsstyrelsen. Kontrollen omfatter både de fysiske forhold (mark, stald, besætning, lager, maskinpark etc.) og en sporbarheds- og massekontrol ud fra bilag, logbøger og regnskaber etc. Læs mere i afsnittet om økologikontrol.
Både Innovationscenter for Økologisk Landbrug (ICOEL) og mange af landbrugets rådgivningsselskaber under DLBR tilbyder omlægningstjek, hvor en økologirådgiver sammen med landmanden gennemgår, hvilke opgaver og potentialer, der er på den enkelte bedrift i relation til at omlægge produktionen til økologi.