Æglægning
Når hønen er gået i æglægning, vil hun efter et par uger producere tæt på ét æg om dagen. De første æg er typisk meget små, og derefter stiger æggets vægt langsomt med alderen.
Man ønsker æg af størrelsen medium/large, da det er dem, som forbrugerne betaler mest for. Derfor tilpasser ægproducenterne løbende næringsstofindholdet i foderet med henblik på, at få hønerne til at stoppe med at lægge for mange small-æg.
Læs mere om fodring her.
Hvert æg tager et døgn at skabe. De første timer bruges på at danne æggeblomme, æggehvide og æggeskal. Resten af tiden – det vil sige 18-20 timer - bruges på at danne æggeskallen. Æggeskallen er typisk færdigdannet om morgenen/formiddagen, og her ligger næsten alle høner deres æg.
Nogle producenter vælger derfor at lukke af for rederne over middag. Det forhindrer, at der sidder høner og lægger gødning i redekassen og på æggebåndet.
Den rigtige blommefarve:
Det er muligt at fodre sine dyr, så man påvirker farven af æggeblommen. Potentielt kan der være et forbrugerønske eller en forbrugeropfattelse af, at et ”rigtigt” æg har en meget gul blomme.
Høns, som får tildelt majs, gulerødder eller græs, producerer æg med blommer af en kraftigere gul farve sammenlignet med høns fodret med hvede eller havre. Hos unge høner er det populært at tilføje majsgluten, da det giver en mere farverig blomme. Men da majsgluten er et konventionelt fodermiddel, må det kun bruges til unge høner, da de må modtage 5 pct. konventionelt foder. Derfor må fuldvoksne høner fra de er cirka 30 uger gamle ikke modtage foder med majsgluten.
I stedet forsøger man at opnå en gulere blomme ved fodring med græskoncentrat og paprika.
Æggeskallens farve:
Æggenes skalfarve afhænger af, om æggene er lagt af brune eller hvide høner. Der findes dog hvide høneafstamninger, der lægger brune æg. Der arbejdes hele tiden på at udvikle nye høneafstamninger, men i øjeblikket er der i den danske produktion en overvægt af hvide høns.
Der findes også racer, som lægger grønne æg, såkaldte grønlæggere. De bruges dog ikke i udbredt grad i produktionen, men nogle producenter forsøger sig med at have dem i stalden for at få nogle mere spændende æg.