Hvad er drivhusgasser?
Gennemsnitstemperaturen på kloden stiger, og mange steder i verden ser man tydelige tegn på klimaforandringer. Derfor er der de fleste steder i verden stor bevågenhed på at reducere den menneskeskabte klimabelastning og reducere vores udledning af drivhusgasser.
Drivhusgasser er en fælles betegnelse for de luftarter, der bidrager til drivhuseffekten og dermed påvirker vores klima. Drivhusgasser omfatter især gasserne kuldioxid (CO2), metan (CH4) og lattergas (N2O).
Når koncentrationen af drivhusgasser i atmosfæren stiger, forstærkes drivhuseffekten, hvilket samlet set får jordens gennemsnitlige temperatur til at stige med klimaændringer til følge.
Udledningen af drivhusgasser i Danmark kommer hovedsagelig fra tre forskellige sektorer: energiproduktion, landbrug og transport. De tre sektorer står for mere end tre fjerdedele af den samlede udledning af drivhusgasser fra Danmark.
I landbruget stammer udledningerne fra bedriftens forbrug af energi i form af CO2 samt udledning af drivhusgasserne lattergas og metan. Det er drivhusgasser, som stammer fra de biologiske processer i landbruget. Lattergas stammer primært fra dyrkning af jorden. Metan fra drøvtryggernes fordøjelse - fx. køer og får.
Landbrugssektoren bidrog i 2020 med 27,1 pct til den totale drivhusgasudledning mål i CO2-ækvivalenter og er den vigtigste sektor, når det gælder udledning af drivhusgasserne metan og lattergas.