Mål 2 Stoppe sult, opnå fødevaresikkerhed og forbedret ernæring samt fremme bæredygtigt landbrug
I den danske fødevareklynge er der fokus på en bæredygtig landbrugs- og fødevareproduktion med høj produktivitet og ressourceeffektivitet. Der er fokus på tiltag, der kan mindske produktionens miljø- og klimaaftryk – både på gården og i de virksomheder, der forarbejder fødevarerne. I den økologiske sektor der er særligt fokus på opbygning af en levende og frugtbar jord med evne til kulstofbinding samt en dyrkningspraksis der fremmer en levende og mangfoldig natur. Samtidig kan økologisk produktion i 3. verdenslande være et fornuftigt valg, når det gælder lokal fødevareforsyning, hvor det er vigtigt for bønderne at have fokus på opbygning af jordens næringsstofforsyning og dyrkningsteknikker, der ikke kræver dyre inputs som for eksempel handelsgødning og kemiske plantebeskyttelsesmidler.
Mål 3 Sikre et sundt liv for alle og fremme trivsel for alle aldersgrupper
Den danske fødevareklynge producerer sunde og sikre fødevarer til borgere i alverdens lande – fødevaresikkerhed, sporbarhed og hygiejne er i fokus. Sundhed er et komplekst begreb, og der mangler forskning på området for at kunne sige noget entydigt om, hvorvidt økologiske varer er sundere end konventionelt fremstillede varer. En række undersøgelser peger dog på, at der fx er flere omega-3-fedtsyrer i økologisk mælk samt at der et højere indhold af antioxidanter i økologisk frugt og grønt. Økologiske fødevarer er fremstillet uden brug af kemiske plantebeskyttelsesmidler og tilsætningsstoffer, og forsigtighedsprincippet gælder hele vejen fra jord til bord.
Mål 6 Sikre at alle har adgang til vand og sanitet og at dette forvaltes bæredygtigt
Adgang til rent drikkevand er en universal vigtig ting for alle. Derfor ønsker alle - både landmænd og forarbejdningsvirksomheder at passe godt på grundvandet ved ansvarlig dyrkningspraksis og udledninger fra produktion. I den økologiske produktion betyder fraværet af kemiske beplantebeskyttelsesmidler og lave kvælstofnormer, at man kan dyrke jorden skånsomt i områder, hvor der er stort fokus på at minimere landbrugsproduktionens påvirkning af vandmiljøet – for eksempel i de boringsnære beskyttelsesområder.
Mål 8 Anstændige jobs og økonomisk vækst
Fødevareklyngen skaber mere end 120.000 arbejdspladser i erhvervet og tilknyttede erhverv i Danmark. Den økologiske sektor bidrag er en del heraf. Mange økologiske virksomheder er fyrtårne inden for nyskabende højværdiprodukter, ligesom en del økologiske landbrug tager et særligt socialt ansvar for socialt udsatte i socialøkonomiske virksomheder.
Mål nr. 11 Gøre byer, lokalsamfund inkluderende, sikre, robuste og bæredygtige
Den danske fødevaresektor har fået sat reduktion af madspild i hele kæden fra jord til bord på dagsordenen samt recirkulering af næringsstoffer fra by til land. Den økologiske sektor har flere steder inspireret folk i de større byer til at give sig i kast med urban-farming og andre initiativer til gavn for den urbane bæredygtighed. Der er rigtig mange eksempler på økologiske fødevarefællesskaber, hvor beboergrupper og lokale landmænd indgår aftaler om levering af lokalt producerede økologiske råvarer. Flere økologer er engagerede i lokale bæredygtighedsprojekter, og der er i økologien stort fokus på recirkulering af næringsstoffer fra by til land samt metoder til at bearbejde og raffinere biomasse til bl.a. foder, byggematerialer, bioplast mv.
Mål nr. 12 Sikre bæredygtige forbrugs- og produktionsformer
Hele den danske fødevaresektor har fokus på bæredygtig produktion og cirkulær bioøkonomi. Den økologiske sektor er en vigtig del heraf. Økologerne har stort fokus på kredsløb, opbygning af jordens kulstofindhold, genanvendelse af ressourcer og udvikling af teknologier hertil – fx bioraffinering. Bæredygtighed er en strategisk vigtig indsats i sektoren, og man har i mange år arbejdet aktivt med bæredygtighedsvurderinger af økologiske bedrifter med Rise-analysen link til afsnit om værktøjer til måling af klima og bæredygtighed), klimahandlingsplaner og naturplaner.
Mål nr. 13 Klimaindsats
At producere klimaeffektivt er et emne, som optager hele fødevaresektoren. Samtidig er der en erkendelse af, at fødevareproduktion sætter ikke uvæsentlige klimaaftryk - uanset driftsform. Med værktøjet ESGreentool har man fået et værktøj til konkret på baggrund af egne data at måle bedriftens klimaaftryk, ligesom der er forslag til tiltag man kan sætte i værk for producere mere klimavenligt.
Økologerne arbejder bl.a. med øget kulstofbinding i jorden og via ESGreen tool og RISE-analysen på at producere endnu mere klimavenligt end i dag. Der er fokus på at producere mere effektivt ved at få øget udbytteniveauet gennem udvikling af økologiske sorter og optimeret dyrkningsmanagement – ligesom øget recirkulering af næringsstoffer og brug af vedvarende energi i den økologiske sektor vil bidrage positivt til klimaregnskabet.
Mål nr. 14 Livet i havet
Verdens have trues af mange forskellige typer forureningskilder – fx plastik, kemiske stoffer og næringsstoffer. Der er fokus på at reducere erhvervets udledninger, som er reduceret markant i løbet af de seneste mange år. Den økologiske sektor har fokus på at holde hus med de tilgængelige næringsstoffer og derved minimere udledninger til vandmiljøet. Ligesom fravær af kemiske plantebeskyttelsesmidler reducerer risikoen for påvirkning af vandmiljøet.
Mål nr. 15 Livet på land
Målet handler fra FN’s side om at genoprette og støtte bæredygtig brug af økosystemer, standse udpining af jorden og tab af biodiversitet. Emner, der er helt fundamentale al landbrugsproduktion. Den økologiske produktionsform tager særlige hensyn til diversiteten i flora og fauna bl.a. på grund af et lavere kvælstofniveau og brug græssende dyr – ligesom økologer, når de ikke må bruge handelsgødning, er nødsaget til at have stort fokus på opbygning af en levende og frugtbar jord og opbygning af jordens indhold af humus.