Virkemidler i marken
Der er flere forskellige virkemidler til at opnå et lavere klimaaftryk i forbindelse med dyrkning af jorden.
Øget kulstofbindingen i jorden
CO2 fra atmosfæren kan bindes i jorden. Det kan ske ved at have flere flerårige græsmarker og efterafgrøder i sædskiftet. Afgrøder med en høj plantetæthed, høj rodtæthed og en lang vækstperiode binder kulstof i jorden. Kulstofbinding i jorden passer godt til den økologiske dyrkningspraksis, der typisk har mange flerårige græsmarker i sædskiftet. I henhold til økologireglerne skal der i økologiske sædskifter være 50 pct. kulstofopbyggende afgrøder i sædskiftet.
Plantning af flere træer og buske
der effektivt binder store mængder kulstof fra atmosfæren. Kulstof lagres i selve træet (veddet) og i jorden under træerne/buskene. Læs mere om skovlandbrug her.
Højere udbytter i den økologiske planteavl
I den økologiske sektor er der særligt fokus på, hvordan man kan øge udbytterne. En af vejene hertil er bl.a. udvikling af mere robuste frøsorter, der passer bedre til den økologiske dyrkningsform.
Efter- og mellemafgrøder
Efterafgrøder har en positiv effekt på klimaregnskabet. De er med til at reducere udledningen af lattergas fra planterester, mindske udvaskning af nitrat samtidig med at de bidrager positivt til kulstoflagring i jorden. Da efterafgrødernes kvælstofoptagelse er meget varierende, er effekten på drivhusgasemissioner tilsvarende varierende (Læs mere om virkemidler til reduktion af klimagasser i landbruget).