Fosfor – muligheder for recirkulering
Fosfor (P) er et vigtigt plantenæringsstof, som udvindes i miner i bl.a. Marokko, Mellemøsten, Kina og Rusland. Fosfor er en ikke-fornybar ressource, som man for nogle år siden forventede ville slippe op inden for en overskuelig årrække. Det er imidlertid en myte, at fosforreserven er ved at slippe op, og med øget fokus på recirkulering og genanvendelse af fosforressourcen til jordbrugsformål, er der nok til de næste mange år. Men det er vigtigt at arbejde på at genbruge fosfor, så der også på lang sigt er de nødvendige fosforforsyninger til rådighed i verden til fremtidige generationers fødevareproduktion
Læs mere her: Myte: I løbet af få årtier løber vi tør for fosfor (icoel.dk)
Der findes flere muligheder for at recirkulere fosfor – både fra madaffald, men også fra spildevandsslam, hvor Struvit, som er et fosforholdigt, mineralsk restprodukt er godkendt som gødning på økologiske arealer.
Spildevandsslam er ikke godkendt til økologisk produktion, selvom det i manges øjne vil passe godt ind i økologien at genbruge den affaldsressource også. Spildevandsslam har et stort indhold af plantenæringsstoffer og kulstof, og det anvendes derfor i stor stil som gødning på konventionelle landbrugsarealer.
EU´s økologiregler tillader ikke brugen på økologiske marker af hensyn til økologiens forsigtighedsprincip, da spildevandsslam kan indeholde miljøfremmede stoffer, tungmetaller og for eksempel PFAS.
Miljøstyrelsen vurderer dog, at der ikke er nogle miljømæssige farer ved at bruge spildevandsslam som gødning, hvis det overholder nogle givne grænseværdier. Man har i dag stor viden om slam, og samtidigt er kvaliteten af produktet blevet markant forbedret gennem de seneste årtier. Man undersøger løbende, om man på forsvarlig vis kan godkende brug af spildevandsslam og andre ikke-godkendte restprodukter som gødning på økologiske marker.
Se her: Konference om Fremtidens Landbrug - Tema 3: Recirkulering af næringsstoffer fra byerne - YouTube