Tema menu
Menu
Artiklens indhold
Indhold
FOTO

Permakultur

Permakultur er et alternativt dyrkningssystem, der fokuserer på flerårige afgrøder, opbygning af jordens frugtbarhed og en bæredygtig produktion af fødevarer. Læs her mere om, hvad permakultur går ud på.

Hvad er permakultur?

Permakultur er en global bevægelse, der vil lave bæredygtig produktion af fødevarer. Bevægelsen blev grundlagt af australierne Bill Mollison og David Holmberg i 1970’erne. De ville skabe et alternativ til det industrialiserede, intensive landbrug.

Permakultur opstod som modvægt til det intensive landbrug sammen med andre agroøkologiske dyrkningsformer som bl.a. økologisk landbrug. Permakultur er en sammentrækning af ordene ’permanent’ og ’agriculture’, og betyder direkte oversat ’vedvarende landbrug’. I dag er permakultur også en form for livsstil, hvor små samfund opbygges efter permakulturens principper.

Definition

Der er flere definitioner af permakultur, og det kan være svært at finde ud af, hvad det helt konkret betyder. Bill Mollison og David Holmberg definerer permakultur således:

Permakultur er designede landskaber, der efterligner mønstre og forhold, der findes i naturen, og giver et rigt udbytte af fødevarer, fibre og energi til et lokalsamfund(Essence of Permaculture, Holmberg 2002)

Grundlæggende etikker og principper

På trods af forskellige definitioner af permakultur, findes der 3 grundlæggende etikker og 12 principper, som man kan bruge til at implementere permakultur. De tre grundlæggende etikker er:

  1. Omsorg for jorden
  2. Omsorg for mennesker
  3. Fair fordeling

De 12 principper er en guide til at designe dyrkningssystemer, der lever op til de 3 etikker. De er generelle og beskriver ikke direkte metoderne, man bruger. Det er overordnede principper med et tilhørende ordsprog:

  • Observer og interager
    ”Skønhed afhænger af øjnene der ser”
  • Høst og opbevar energi
    ”Smed mens jernet er varmt”
  • Opnå et udbytte
    ”Uden mad og drikke, duer helten ikke”
  • Anvend selv-regulering og accepter feedback
    ”Fædrenes synder hjemsøger børn i 7. led”
  • Brug og værdsæt vedvarende ressourcer og tjenester
    ”Lad naturen gå sin gang”
  • Fremstil ikke affald
    ”sparsommelighed er en dyd”
  • Design fra mønstre til detaljer
    ”Det er ikke til at se skoven for bare træer”
  • Integrér frem for at adskille
    ”Det går hurtigt, når man hjælpes ad”
  • Brug små og langsomme løsninger
    ”den der ager med stude, kommer også med”
  • Brug og værdsæt mangfoldighed
    ”Sæt ikke alt på ét bræt”
  • Brug kanter og værdsæt margener
    ”Tro ikke, du er på rette vej, bare fordi det er den slagne vej”
  • Brug og reagér kreativt på forandring
    ”Klarsyn er ikke at se tingene som de er, men som de kommer til at være”

Du kan læse mere om principperne i permakultur her.

FOTO

Permakultur i praksis

Med baggrund i etikkerne og principperne for permakultur kan man dyrke fødevarer i mange typer dyrkningssystemer, men oftest er permakultur brugt i små-skala produktioner. Det kan for eksempel være i køkkenhaver til egen forsyning af grøntsager eller små landbrug, der producerer til lokalområdet og sælger gennem et gårdsalg.  

Der er forskellige måder at implementere permakulturens principper på i praksis. Et eksempel kunne være opsamling af regnvand, brug af kompost og at dyrke i flere etager på samme stykke jord. Generelt bruges en bred vifte af forskellige afgrøder og de fleste er flerårige.

Foreningen Permakultur i Danmark arbejder for permakulturens udbredelse i Danmark.  Læs mere om foreningen her permakultur.dk – Permakultur Danmark