Analyser
Kvaliteten af kløvergræsset ændrer sig hele siden.
Af betydning er bl.a.:
- valg af blanding
- gødskning,
- vækstvilkår
- alder på afgrøden
Det er en udfordring i foderplanen, at man hele tiden skal have styr på, hvad kløvergræsset bidrager med. Når der tages slæt, er det godt at tage en analyse som ikke bare indeholder informationer om foderværdien men også mineralstofferne i foderet, da det siger noget om, der gødes rigtigt.
Andre grovfoderafgrøder
Kløvergræs er den primære grovfoderafgrøde og på nogle bedrifter den eneste. Når der dyrkes kløvergræs udlagt i foråret, betyder det, at der også dyrkes grønsæd/helsæd. Majs dyrkes i de lunere egne, og på bedrifter hvor der er mangel på afgræsning, dyrkes rug til afgræsning.
Grønsæd/helsæd
Vårbyg og ært eller en blanding af disse bliver brugt til dæksæd, når der lægges kløvergræs ud.
Her står valget står mellem:
- grønsæd,
- helsæd
- eller høst til modenhed.
Etableringen af kløvergræsset skal være førsteprioritet. Derfor skal mængden af udsæd af dæksæden holdes lav. Hvis der dyrkes vårbyg eller vårbyg/ært, skal afgrøden høstet, når den har den bedste foderværdi. Det vil sige enten ved begyndende skridning eller ved helsædmodenhed. Ind imellem disse to stadier er foderværdien lav.
Udbyttet er størst ved helsæd, men af hensyn til udlæg af kløvergræsset anbefales grønsæd. For ærter er der ikke den sammen nedgang i foderværdi, men da ærter opformerer bladrandbiller, og deres anden generation angriber kløveren, bør ærter altid høstes grøn og ikke senere end 1. juli.
Rug til afgræsning
I det indre sædskifte kan der være behov for, at alle marker kan afgræsses. Det betyder, at kløvergræsmarkerne ligger i flere år, men at der også i de to kløverfri år skal være en afgrøde, som kan afgræsses. Her er forårssået rug med alm. rajgræs eller italiensk rajgræs en mulighed. Læs her mere om forårssået vinterrug.
Majs
Andelen af majs i markplanen er afhængig af de klimatiske forhold. I de sydlige dele af landet fylder majs en del, mens den i nordjylland og de indre af Jylland fylder mindre. Man bør kun dyrke majs, hvis man kan opnå et udbytte på 8000 FEN pr. ha.
Da der sås ubejdsede majsfrø, er de mere modtagelige for angreb af svampesygdomme. Derfor bør økologisk majs først sås ved udsigt til en stabil jordtemperatur over 10 grader Celsius.
Vitaliteten af frøene skal være høj, så de skal ikke både have en spiretest og en koldtest. Små frø har lavere spirevitalitet end store, men der er sortsforskelle.