30% af det danske frugt- og bærareal dyrkes økologisk. Forbruget af økologisk frugt og bær er stigende, og det er produktionen også, både her og i udlandet.
30% af det danske frugt- og bærareal dyrkes økologisk. Forbruget af økologisk frugt og bær er stigende, og det er produktionen også, både her og i udlandet.
Landbrugsstyrelsens statistik over økologisk dyrkede arealer viser, at i 2020 blev 11,7 % af det danske landbrugsareal dyrket økologisk. Men ser vi udelukkende på frugt- og bær-arealet blev 30,6 % af det danske areal med frugt, bær og nødder dyrket økologisk. Æbler er langt den største afgrøde, men alt i alt dyrkes der mere end 24 forskellige frugt- og bærafgrøder i Danmark, se tabel 1.
Tabel 1: Økologisk areal med frugt og bær i Danmark i 2020. Areal i hektar.
Afgrøde |
Økologisk omlagt areal |
Under omlægning |
Samlet økologisk dyrket areal |
Totalt areal i DK |
Øko-% af det totale danske frugt-areal |
Æble |
458 |
70 |
528 |
1491 |
35,4 |
Solbær |
237 |
16 |
253 |
455 |
55,6 |
Hyld |
72 |
94 |
166 |
169 |
98,2 |
Jordbær |
67 |
13 |
80 |
1098 |
7,3 |
Vindruer |
46 |
34 |
80 |
147 |
54,4 |
Surkirsebær |
55 |
10 |
65 |
435 |
14,9 |
Ribs |
23 |
33 |
56 |
178 |
31,5 |
Havtorn |
24 |
15 |
39 |
39 |
100,0 |
Blåbær |
25 |
10 |
35 |
98 |
35,7 |
Hasselnød |
29 |
5 |
34 |
45 |
75,6 |
Aronia/surbær |
24 |
9 |
33 |
33 |
100,0 |
Anden træfrugt*) |
24 |
8 |
32 |
44 |
72,7 |
Pære |
26 |
2 |
28 |
290 |
9,7 |
Blandet frugt |
21 |
7 |
28 |
63 |
44,4 |
Stikkelsbær |
25 |
0 |
25 |
48 |
52,1 |
Blomme |
16 |
3 |
19 |
81 |
23,5 |
Sødkirsebær |
14 |
1 |
15 |
189 |
7,9 |
Valnød |
8 |
3 |
11 |
12 |
91,7 |
Anden buskfrugt **) |
8 |
1 |
9 |
26 |
34,6 |
Hindbær |
9 |
0 |
9 |
31 |
29,0 |
Kastanje (ægte) |
2 |
6 |
8 |
8 |
100,0 |
Hyben |
4 |
3 |
7 |
116 |
6,0 |
Kvæde |
3 |
0 |
3 |
3 |
100,0 |
Brombær |
1 |
0 |
1 |
4 |
25,0 |
Total |
1221 |
343 |
1564 |
5103 |
30,6 |
*) Anden træfrugt kan omfatte mirabelle, mispel, tjørn, røn, morbær, kirsebærkornel m.fl.
**) Anden buskfrugt kan omfatte bukketorn, sølvblad, blåfrugtet gedeblad, saskatoonbær, stikkelsbærkiwi m.fl.
Læs mere om frugt- og bærproduktion:
Danmark er velegnet til frugt- og bærdyrkning, men ikke alle afgrøder trives overalt i landet. Så du skal først og fremmest vælge en afgrøde, der kan trives på din jord og i dit lokale klima.
Læs mereFrugt og bær er flerårige kulturer, der vokser samme sted i mange år. Det giver større problemer med sygdomme, skadedyr og ukrudt, da man ikke kan udnytte sædskiftefordelen og ”viske tavlen ren” efter hver sæson.
Læs mereHvad skal plantes hvor, med hvilken afstand, hvornår og hvordan? Det er vigtige spørgsmål at få styr på, inden man bestiller planter.
Læs mereAt gøre sig umage med plantningen, det betaler sig i mange år frem. Planter skal plantes på det rette tidspunkt, i den rette dybde og på en ren og veldrænet jord for at vokse godt til.
Læs mereUkrudt skal fjernes i alle frugt- og bærkulturer. Mange tror, at ukrudt ikke konkurrerer med træer og buske, da træer og buske er høje og vinder konkurrencen om lys. Men ukrudtet vinder til gengæld konkurrencen om vand og næring, og derfor har alle unge bus...
Læs mereGødningsbehovet i frugt- og bærkulturer er lavt i forhold til mange andre afgrøder. Det skyldes især tre ting: I flerårige kulturer bliver næringsstofferne i høj grad genbrugt. De visne blade falder og bliver nedbrudt til næringsstoffer i jorden, som rødde...
Læs mereFor at kunne passe plantagen optimalt, er det vigtigt at holde øje med udviklingen hver uge året rundt.
Læs mereFrugt og bærarter deles ofte op i undergrupper enten efter botanisk slægtskab eller vækstform.
Læs mereFrugttræer og frugtbuske giver frugt uanset, om du beskærer dem eller ej, men beskæring giver bedre frugtkvalitet og gør det nemmere at høste træer og buske og færdes i plantagen.
Læs mereEn god balance mellem vækst og frugtsætning er målet i frugtavl. Balancen er især vigtig i frugttræer, hvor både for meget og for lidt vækst giver for ringe frugtudbytte.
Læs mereFrugt- og bærhøsten kræver omhu. Hele sæsonens arbejde aflønnes kun, hvis høsten kommer godt i hus. Det er vigtigt, at man i god tid har både arbejdskraft, plukkeudstyr, emballage, opbevaringsforhold og ikke mindst afsætningsaftaler på plads.
Læs mereForbruget af økologisk frugt og bær har været støt stigende i mange år. Det ses i figur 17, hvor data fra Danmarks Statistik viser udviklingen i detailsalget af økologiske æbler i Danmark i perioden 2011-2020. I samme periode varierede butiksprisen for et k...
Læs mere