Tema menu
Menu
Artiklens indhold
Indhold
FOTO

Frugt og bær

30% af det danske frugt- og bærareal dyrkes økologisk. Forbruget af økologisk frugt og bær er stigende, og det er produktionen også, både her og i udlandet.

Landbrugsstyrelsens statistik over økologisk dyrkede arealer viser, at i 2020 blev 11,7 % af det danske landbrugsareal dyrket økologisk. Men ser vi udelukkende på frugt- og bær-arealet blev 30,6 % af det danske areal med frugt, bær og nødder dyrket økologisk. Æbler er langt den største afgrøde, men alt i alt dyrkes der mere end 24 forskellige frugt- og bærafgrøder i Danmark, se tabel 1.

Tabel 1: Økologisk areal med frugt og bær i Danmark i 2020. Areal i hektar. 

Afgrøde

Økologisk omlagt areal

Under omlægning 

Samlet økologisk dyrket areal

Totalt areal i DK

Øko-% af det totale danske frugt-areal

Æble

458

70

528

1491

35,4

Solbær

237

16

253

455

55,6

Hyld

72

94

166

169

98,2

Jordbær

67

13

80

1098

7,3

Vindruer

46

34

80

147

54,4

Surkirsebær

55

10

65

435

14,9

Ribs

23

33

56

178

31,5

Havtorn

24

15

39

39

100,0

Blåbær

25

10

35

98

35,7

Hasselnød

29

5

34

45

75,6

Aronia/surbær

24

9

33

33

100,0

Anden træfrugt*)

24

8

32

44

72,7

Pære

26

2

28

290

9,7

Blandet frugt

21

7

28

63

44,4

Stikkelsbær

25

0

25

48

52,1

Blomme

16

3

19

81

23,5

Sødkirsebær

14

1

15

189

7,9

Valnød

8

3

11

12

91,7

Anden buskfrugt **)

8

1

9

26

34,6

Hindbær

9

0

9

31

29,0

Kastanje (ægte)

2

6

8

8

100,0

Hyben

4

3

7

116

6,0

Kvæde

3

0

3

3

100,0

Brombær

1

0

1

4

25,0

Total

1221

343

1564

5103

30,6

*) Anden træfrugt kan omfatte mirabelle, mispel, tjørn, røn, morbær, kirsebærkornel m.fl.
**) Anden buskfrugt kan omfatte bukketorn, sølvblad, blåfrugtet gedeblad, saskatoonbær, stikkelsbærkiwi m.fl.

Læs mere om frugt- og bærproduktion:

FOTO

Hvilke frugt- og bærarter trives i Danmark

Danmark er velegnet til frugt- og bærdyrkning, men ikke alle afgrøder trives overalt i landet. Så du skal først og fremmest vælge en afgrøde, der kan trives på din jord og i dit lokale klima.

Læs mere
FOTO

Miljø og arbejdsmiljø

Frugt og bær er flerårige kulturer, der vokser samme sted i mange år. Det giver større problemer med sygdomme, skadedyr og ukrudt, da man ikke kan udnytte sædskiftefordelen og ”viske tavlen ren” efter hver sæson.

Læs mere
FOTO

Planlægning af plantage

Hvad skal plantes hvor, med hvilken afstand, hvornår og hvordan? Det er vigtige spørgsmål at få styr på, inden man bestiller planter.

Læs mere
FOTO

Plantning

At gøre sig umage med plantningen, det betaler sig i mange år frem.  Planter skal plantes på det rette tidspunkt, i den rette dybde og på en ren og veldrænet jord for at vokse godt til.

Læs mere
FOTO

Renholdelse i frugt- og bærplantager

Ukrudt skal fjernes i alle frugt- og bærkulturer. Mange tror, at ukrudt ikke konkurrerer med træer og buske, da træer og buske er høje og vinder konkurrencen om lys. Men ukrudtet vinder til gengæld konkurrencen om vand og næring, og derfor har alle unge bus...

Læs mere
FOTO

Gødningsbehov og gødskning

Gødningsbehovet i frugt- og bærkulturer er lavt i forhold til mange andre afgrøder. Det skyldes især tre ting: I flerårige kulturer bliver næringsstofferne i høj grad genbrugt. De visne blade falder og bliver nedbrudt til næringsstoffer i jorden, som rødde...

Læs mere
FOTO

Vigtige registreringer i plantagen

For at kunne passe plantagen optimalt, er det vigtigt at holde øje med udviklingen hver uge året rundt. 

Læs mere
FOTO

Frugtarter, frugtsorter og kloner

Frugt og bærarter deles ofte op i undergrupper enten efter botanisk slægtskab eller vækstform.

Læs mere
FOTO

Beskæring og vækstregulering

Frugttræer og frugtbuske giver frugt uanset, om du beskærer dem eller ej, men beskæring giver bedre frugtkvalitet og gør det nemmere at høste træer og buske og færdes i plantagen.

Læs mere
FOTO

Vækstregulering

En god balance mellem vækst og frugtsætning er målet i frugtavl. Balancen er især vigtig i frugttræer, hvor både for meget og for lidt vækst giver for ringe frugtudbytte.  

Læs mere
FOTO

Høst

Frugt- og bærhøsten kræver omhu. Hele sæsonens arbejde aflønnes kun, hvis høsten kommer godt i hus. Det er vigtigt, at man i god tid har både arbejdskraft, plukkeudstyr, emballage, opbevaringsforhold og ikke mindst afsætningsaftaler på plads.

Læs mere
FOTO

Afsætning

Forbruget af økologisk frugt og bær har været støt stigende i mange år. Det ses i figur 17, hvor data fra Danmarks Statistik viser udviklingen i detailsalget af økologiske æbler i Danmark i perioden 2011-2020. I samme periode varierede butiksprisen for et k...

Læs mere