Flere bælgfrugter på tallerkenen
Der skal flere bælgfrugter på tallerkenen. Faktisk hele 100 g tilberedte bælgfrugter pr. dag ifølge de nye officielle kostråd.
Det kræver en stor ændring i danskernes kostvaner, da danskerne lige nu kun spiser cirka 5 g om dagen. Men bælgfrugterne skal fylde meget mere i danskernes fremtidige kost, da de med deres høje proteinindhold kan være med til at erstatte kød, som vi af hensyn til klimaet, skal spise mindre af i fremtiden.
En del forbrugerne (specielt de yngre) er interesserede i at spise mere plantebaseret kost. I en forbrugerundersøgelse fra maj 2021 foretaget af L&F svarer 45 pct., at de forventer at de vil spise mere plantebaseret i fremtiden. Blandt de 18-29 årige er det markant flere (69 pct.). Spørger man danskerne, hvor deres kilder til protein skal komme fra, foretrækker 77 pct., at det er danskproduceret (Kantar Gallup for Landbrug & Fødevarer 2020).
De vigtigste kriterier, når forbrugerne skal vælge en proteinrig plantebaseret ingrediens til aftensmaden er, at den smager godt (61 pct.), er mættende (43 pct.) og sund. For 21 pct. er det vigtigt, at den er økologisk. Læs her mere om forventningerne til planterig mad.