Forskellige metoder til at lave udplantningsplanter
Jordpotter
Jordpotter bruges især til løg (”planteløg”), salat og tidlige kål, hvor det udnyttes, at planten har et godt rodnet i potten og et godt mikroliv omkring rødderne (”madpakke”).
Jordpotterne plantes i forskellig højde alt efter art; løg og kål plantes relativt dybt, så potten flugter med jordoverfladen eller begraves ganske let, hvorimod salat kræver en øverlig plantning, hvor planten placeres med ca. 1/3 af potten over jordoverfladen.
Nogle kulturer – som f.eks. græskar – kan finde på at sætte rødder i næste potte, hvis de står for længe hos avleren, hvorved det bliver vanskeligt at skille dem ad. I sådanne tilfælde er det vigtigt at starte udplantning, inden dette sker.
Speedlings
Småplanter sået i bakker (trays), også kaldet speedlings, har vundet stort indpas til både kål og selleri, men er endnu ikke udbredt i salatkulturer.
Speedlings er nemme at transportere, da de fylder mindre og de kan også plantes hurtigere ud maskinelt end jordpotter. Produktionstiden er lidt længere fra såning til færdig plante end for jordpotter, men, da planterne som regel bestilles længe i forvejen, er det ikke så væsentligt.
Da jordvolumen er mindre end for jordpotter, kræver speedlings normalt en hurtigere tilvanding for at komme godt i gang med væksten. Men plantes de i den rette dybde og med god pakning og kontakt til jorden, har de hurtigt nye rødder ude i jorden.
Barrodsplanter
Barrodsplanter af grønsager anvendes i professionel grønsagsproduktion næsten udelukkende til dyrkning af porrer.
Her dyrkes planten i væksthus eller på friland i tætte rækker, tages op med rod, klippes tilbage, og plantes ud i dybe huller, der er forbankede i jorden. Oftest vandes de fast med et særligt vandingsanlæg, der sprøjter jord og vand i hullet, hvorved rødderne straks opnår fast kontakt til den omgivende jord.