Formalia
Som grøntsagsproducent skal man overholde en række krav. De gennemgås herunder.
Registrering og kontrol
Primærproducenter af grønt skal være registreret hos fødevaremyndighederne. Primærproduktion dækker dyrkning, høst, pakning, opbevaring m.v. af egne produkter. Primærproducenten registrerer sig digitalt på www.landbrugsindberetning.dk. Kvitteringen for registreringen bruges som dokumentation overfor aftager. Formålet er at sikre danske konsumafgrøder af en meget høj standard.
Som økolog skal man desuden være certificeret i Landbrugsstyrelsen. Pakning af andres afgrøder kræver almindelig registrering af denne aktivitet, samt evt. økologiregistrering hos Fødevarestyrelsen. Kontrolopgaverne på baggrund af registreringen i forbindelse med salg, pakning og emballering af grøntsager bliver således delt mellem Landbrugsstyrelsen og Fødevarestyrelsen.
Overfor myndigheder skal leverandør kunne fremvise et velbeskrevet egenkontrolprogram. Ansvaret for at fødevarerne er sikre, ligger altid hos den enkelte fødevarevirksomhed. Egenkontrollen er virksomhedens egen kontrol af, at ens virksomhed og dets varer lever op til dette ansvar. I egenkontrolprogrammet gennemgås virksomhedens arbejdsgange og indsats for at minimere risiko for evt. hygiejniske, lovmæssige, arbejdsmiljømæssige, og aftalemæssige afvigelser. Egenkontrolprogrammer er således individuelle og knyttet til den enkelte virksomhed.
Handels- og kvalitetsnormer
EU's handelsnormer for frisk frugt og grønt rummer kvalitetskrav til de enkelte produkter samt regler for pakning og mærkning. EU's handelsnormer gælder ved markedsføring i EU samt ved import og eksport. EU's handelsnormer gælder kun for friske, uforarbejdede produkter til frisk konsum – og ikke produkter til industri. Handelsnormerne gælder således ikke for produkter, der f.eks. er skåret til, fortørrede eller frosne.
Visse krydderurter, sukkermajs, spirer, m.m. er dog undtaget fra disse krav.
De fleste arter af grøntsager er omfattet af den generelle handelsnorm. Disse fremgår af bilag 1, del IX til Europa-parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1308/2013 af 17. december 2013 om en fælles markedsordning for landbrugsprodukter og om særlige bestemmelser for visse landbrugsprodukter (fusionsmarkedsordningen).
Indtil 1. juli 2009 var der specifikke handelsnormer for 38 produkter, men dette er nu reduceret til 10 økonomisk vigtige produkter, hvoraf salat (hovedsalat, kruset endivie, bredbladet endivie) er den eneste frilandsgrøntsag relevant for Danmark. Reglerne om den generelle handelsnorm fremgår af bilag I, del A, til Kommissionens forordning (EF) nr. 543/2011. Reglerne om de specifikke handelsnormer fremgår af bilag I, del B, til Kommissionens forordning (EF) nr. 543/2011.
Reglerne omfatter bestemmelser om:
- kvalitet, herunder mindstekrav og klassificering ("Klasse I", Klasse II, og evt. "Klasse ekstra")
- størrelsessortering
- tolerancer (der må f.eks i "Klasse I" maksimalt være 5% af produkterne, der ikke opfylder kvalitetskravene til klasse I)
- præsentation
- mærkning
Klasse I - fineste kvalitet, med tydelige karakteristika særegen for sorten. Mindre fejl tillades, såsom form og mindre overfladefejl
- besidder karakteristiske for sorten og/eller handelstypen
- velformede
- faste, dog afhængig af dyrkningsform og produkttype
- fri for skader og angreb, der forringer spiseligheden — fri for frostskader
- hovedsalat skal have et enkelt velskabt hoved. Det er dog tilladt, at hovedsalat dyrket som beskyttet afgrøde har et mindre veludviklet hoved.
- Bindsalat skal have et hoved, evt. af mindre størrelse
- den centrale del af kruset endivie og bredbladet endivie skal være gul
Klasse II – opfylder generelle krav, men kan ikke placeres i de højere klasser, produkternes væsentlige egenskaber med hensyn til kvalitet, holdbarhed og præsentation er til stede
- rimeligt velformede
- fri for skader og forandringer, der i alvorlig grad foringer spiseligheden
- mindre farvefejl tillades
- mindre skader forårsaget af angreb af skadegørere tillades
- hovedsalat skal have et hoved, som dog kan være mindre veludviklet, hovedsalat dyrket som beskyttet afgrøde kræves der ikke hoved
- bindsalat kan være uden hoved
Klasse Ekstra – fineste kvalitet, med kun karakteristika særegen for sorten. Kun meget små afvigelser tillades. Klassen findes ikke for salat.
En sammenslutning af fødevarevirksomheder har oprettet et elektronisk opslagsværk - Fokus Fødevarer -med kravsspecifikationer på produktområdet. Herudover indeholder Fokus Grønt også et Fakta afsnit om frugt, grønt og kartofler med generel information om produkterne.
Friske grøntsager skal være:
- Hele
- Sunde, altså frie for råd eller ikke forringet således de ikke er egnet til at spise
- Rene, altså frie for fremmedlegemer fx støv
- Praktisk taget fri for skadegørere som fx insekter
- Praktisk taget fri for skader, forårsaget af skadegørere som fx insekter
- Frie for fremmede lugte eller smage
- Frie for unormal ydre fugtighed
- Friske af udseende
- Plukket under hygiejniske forhold Frugt og grønt skal kunne tåle transport og håndtering, således de når butikkerne i en tilfredsstillende stand
- Produkterne skal være tilstrækkeligt udviklede og modne
- Grønt er underlagt en maksimalgrænseværdi for restindhold af pesticider. Maksimalgrænseværdier for alle afgrøder og pesticider kan ses i kommissionens LMR database.
Som beskrevet i Generel Introduktion til grøntsagsbranchen er Global Gap et værktøj, avlerne anvender til at opsamle alle disse krav.