Økologisk husdyrgødning:
Økologisk husdyrgødning er ikke tilgængeligt alle steder i Danmark. Derudover gælder samme begrænsninger som for konventionel husdyrgødning.
Konventionelle, organiske, handelsgødninger og recirkulerede gødninger:
Generelt har disse produkter en høj koncentration af næringsstoffer sammenlignet med husdyrgødning. Der er mange produkter på markedet som f.eks. kødbenmel, hønsepiller, protamylasse, vinasse, der er reguleret under forskellige lovgivninger. Nogle har et højt kali-indhold, som f.eks. vinasse. Andre et højt kvælstofindhold, som f.eks. kødbenmels-, blodmel, og børsteprodukter. Alle typer gødning, man ønsker at anvende, skal fremgå af økologiforordningens bilag II.
Gødningsstofferne anvendes i betydeligt omfang i grøntsagsproduktion, da de egner sig godt til at justere gødningsplanen, samt til eftergødskning, da pelleterede og granulerede produkter teknisk kan placeres uden væsentlig risiko for at sprede smitte eller volde skade på afgrøden. Kødbenmelsprodukter har dog en tendens til at tiltrække fugle, der kan optræde i store flokke og ødelægge planter og medføre smitte i grøntsagsmarken.
Økologiske organiske handelsgødninger:
Der er få økologiske organiske handelsgødninger på markedet – både af animalsk oprindelse (f.eks. hønsepiller), samt af vegetabilsk (f.eks. hestebønne, lucernepiller). Også denne type anvendes primært til justering af gødningsplanen, samt til eftergødskning.
Komposteret vegetabilsk materiale:
Ved kompostering stabiliseres næringsstofferne i mere stabile organiske forbindelser. Herved reduceres tilgængeligheden af især kvælstof. Den plantetilgængelige andel af kvælstof for en moden kompost er typisk 10 procent af det totale kvælstofindhold. Kompost af have-park-affald betragtes således ikke som en kortsigtet gødningskilde.
Mikronæringsstoffer:
Anvendelse af rent mineralske mikronæringsstoffer er tilladt i økologisk produktion, hvis man kan dokumentere et behov og hvis, der er akut fare for afgrøden. Brug af mikronæringsgødninger kan være vigtig for at undgå mangelsygdomme, der ofte har kvalitetsmæssig betydning. Visse afgrøder som kål, knoldselleri, og gulerod er meget følsomme for bormangel. Tidligt på året, når jordtemperaturen er lav, optræder hyppigt manganmangel i grøntsager, der har en lille rodvækst og hurtig tilvækst, og hvor den naturlige mineralisering har svært ved at følge med.
Mobil grøngødning:
Høst af bælgplanter (se figur 2) er potentielt flytbart til en anden mark som gødningskilde. Effekten af snittet kløver eller kløvergræs udbragt i grøntsager er på højde med andre organiske gødninger. Der er især i Holland arbejdet en del med mobil grøngødning, men i takt med, at det bliver vanskeligere at skaffe økologisk husdyrgødning, anvender flere og flere avlere mobil grøngødning i deres gødningsstrategi.
Afgasset biomasse:
Anvendelse af afgasset biomasse har flere fordele for grøntsagsproduktion. Udbringning af mange faste gødningskilder i den afgassede biomasse bliver meget nemmere og billigere, og den gødningsmæssige tilgængelighed i biomassen er forbedret. Den afgassede biomasse er også blevet billigere, idet gassen har betalt nogle af opgraderingsomkostningerne. Ved opvarmning er der sket en vis hygiejnisering af gødningsmassen, hvilket mindsker risikoen for spredning af patogener (sygdomsfremkaldende mikroorganismer som f.eks. bakterier og virus). Samtidig er det også en klimafordel ved korrekt udbringning af biomassen.