Tema menu
Menu
Artiklens indhold
Indhold
FOTO

Vigtige registreringer i plantagen

For at kunne passe plantagen optimalt, er det vigtigt at holde øje med udviklingen hver uge året rundt. 

I vintermånederne er det især angreb af mosegris, mus, harer og rådyr, der skal tjekkes. Angreb kan bekæmpes med fælder (til mosegrise og markmus) og med afskrækkende midler mod harer og rådyr. 

I forår og forsommer gælder det ukrudtsbekæmpelsen, der skal sættes ind, når jorden kan bære og inden ukrudtet bliver for stort.

Bladprøver tages hen på sommeren til brug for næste års gødningsplanlægning.

Når høsten nærmer sig, skal man tjekke frugtens modenhed flere gange ugentligt. Det er vigtigt at høste frugten, lige netop hvor den er moden nok til at smage godt, men endnu ikke så moden, at holdbarheden er for kort. Se mere om test af sukker-stivelses-indhold og fasthed her.

Sygdomme og skadedyr

Angreb af sygdomme og skadedyr registreres ugentligt. Det er ikke alle problemer, der kan bekæmpes eller forebygges med økologiske metoder og midler, men nogen kan. F.eks. kan syge grene med kræft eller meldug skæres væk løbende, så smitten ikke breder sig. Se mere om sygdomme og skadedyr i dyrkningsplanerne for æble, solbær og jordbær.

Hvidmelede skud på æbletræet er angrebet af meldug. Det  skæres væk, så tidligt som muligt, for at forhindre spredning.

Afgrøders vækststadie benævnes efter den såkaldte BBCH-skala. Den bruges bl.a. når man beskriver tidspunktet for brug af bekæmpelsesmidler i afgrøden. Den samlede BBCH-skala ses her.