Danmark er velegnet til frugt- og bærdyrkning, men ikke alle afgrøder trives overalt i landet. Så du skal først og fremmest vælge en afgrøde, der kan trives på din jord og i dit lokale klima.
Danmark er velegnet til frugt- og bærdyrkning, men ikke alle afgrøder trives overalt i landet. Så du skal først og fremmest vælge en afgrøde, der kan trives på din jord og i dit lokale klima.
De fleste frugt- og bærafgrøder stiller ikke så store krav til jorden, bortset fra, at den skal være ret neutral med Rt: 6,5-7,5 og veldrænet. Rødderne tåler ikke at stå i vand i længere tid. Mange sten i jorden kan også være en ulempe, især i jordbær, som skal renses hyppigt med radrenser. Meget stiv lerjord og meget grov sandjord vil også være lidt udfordrende at dyrke, men ikke umuligt. Mulighed for vanding med drypvanding er vigtig og gør det muligt at dyrke alle frugt- og bærafgrøder selv på den tørreste jord og i de tørreste egne af landet. Blåbær stiller helt særlige krav til jorden og trives kun på meget sur jord (Rt: 3,5-5,5) med mindst 3% organisk stof.
Dit lokale klima betyder alt for din succes som frugtavler. Din timeløn bliver bogstaveligt talt bestemt af vejrguderne, især frost, hagl og for meget regn kan gøre store indhug i høsten.
Kig på DMI´s vejrarkiv for dit område www.dmi.dk/vejrarkiv/ og se, hvor meget nedbør, der falder på dit sted. Megen regn især i forårs- og sommerperioden vil give flere svampesygdomme og revnede frugter. Pletter og revner på en frugt sænker prisen meget, så udbyttet i f.eks. æbler, pærer, kirsebær og blommer falder, jo mere det regner. Buskfrugt kan tåle lidt mere nedbør. I figur 1 kan du se, hvordan nedbøren fordeler sig i Danmark.
Frost i blomstringen kan stjæle hele udbyttet, da blomsterne blot visner uden at danne frugt. Jordbærmarker kan beskyttes mod noget frost ved overdækning med fiberdug eller ved dyrkning i tunnel, men buske og træer er vanskeligere at beskytte mod frostskader. Der findes mobile vindmaskiner, bål-spande og oversprinklingsanlæg til forebyggelse af frostskader, men det er dyre og arbejdskrævende metoder. Den bedste forsikring mod nattefrost i blomstringen er at dyrke tidligt blomstrende afgrøder i de varme, kystnære områder, der ses som gulorange områder på kortet i figur 2.
Figur 2 Eksempler på nattefrost i maj i 2017, 2019 og 2020. De indre dele af landet er hårdest ramt, mens kystområder går fri. Timelønnen for frugtavlere i de blå områder raslede ned i takt med temperaturen.
Her ses æbleblomster efter nattefrost. Mange blomster er døde, men nogle vil udvikle frugter med kuldeskade: en ru stribe på skrællen fra stilk til blomst. Yderst ses jordbærblomster efter nattefrost. Den med sort midte er helt død og udvikles ikke til et bær. De øvrige kan risikere at blive skæve og knortede pga. frosten.
Frost i blomstringen giver næsten altid et udbyttetab, enten som manglende frugt eller deforme/skadede frugter. Vejrudsigten varsler ofte frostnætter i god tid, så det er muligt at forberede sig og måske mindske skadens omfang. Her nævnes en række ting, som du kan gøre for at forebygge frostskader. De førstnævnte er ret enkle og billige, mens de sidstnævnte kræver større investeringer.
Brug skemaet til at finde de afgrøder, der trives i netop dit lokale klima
Årlig nedbør? |
Sen nattefrost? |
Disse afgrøder trives her |
Tørt: < 650 mm |
Nej, jeg bor tæt på kysten |
Æble, Pære, Sødkirsebær, Surkirsebær, Blommer, Solbær, Ribs, Stikkelsbær, Aronia, Hindbær, Brombær, Hyld, Hyben, Jordbær, Blåbær, Vindruer |
Ja, jeg bor inde i landet |
Hyld, Hyben, Brombær, Blåbær |
|
Middel: 650-750 mm |
Nej, jeg bor tæt på kysten |
Solbær, Ribs, Stikkelsbær, Aronia, Hyld, Hyben, Blåbær |
Ja, jeg bor inde i landet |
Hyld, Hyben, Blåbær |
|
Vådt: > 750 mm |
|
Dyrk kun frugt og bær under markise eller i tunnel. Det beskytter mod regn og delvist mod frostskade. |
Klimaforandringen har hævet temperaturen, hvilket de fleste frugt- og bærarter trives godt med. Men risikoen for ekstremt vejr er også øget, og det er et stort problem for frugtplantager:
Risikoen for skader af ekstremt vejr kan reduceres ved god planlægning:
Frugtplantager kan bidrage til et landbrug med lavere klima-aftryk. Frugtplantager er flerårige afgrøder med relativ lidt jordbehandling. Græsbanerne mellem rækkerne øger jordens kulstofindhold, og frugttræer og bærbuske lagrer CO₂ i veddet i plantagens levetid. Det giver en lav CO₂-udledning pr. ha. Ser man på klima-aftrykket pr. kg fødevarer, har de frugtarter, der giver høje udbytter pr. ha, også et meget lavt klima-aftryk pr. kg fødevare.
Produktionen af et kg æbler udleder f.eks. kun 0,18 kg CO₂-ækvivalent pr. kg, mens solbær med det lavere udbytte udleder 0,25 kg CO₂-ækvivalent pr. kg. Blåbær har et større klimaaftryk, primært fordi de dyrkes på spagnum, som nedbrydes og udleder CO₂.
I tabel 2 kan du se landbrugets andel af forskellige fødevarers klimaaftryk pr kg fødevare og pr. 1000 kcal. Bemærk, at udledningen fra transport, lagring og salg ikke er regnet med i den første kolonne, men er med i den anden. Kølelagring er især belastende for de langtidsholdbare produkter som æble. Man kan godt blive mæt alene af frugt og bær, men det bliver en stor portion. Derfor er der her også beregnet klima-aftryk pr. 1000 kcal, så man kan sammenligne fødevarer i forhold til, hvor mættende de er. Dermed bliver valnødder f.eks. et bedre klimavalg end æbler.
Fødevare |
Landbrugets udledning i kg CO₂-ækv. Pr. kg fødevare*) |
Total udledning i kg CO₂-ækv. Pr. kg fødevare |
Energi Kcal/kg fødevare |
Total udledning i kg CO₂-ækv. / 1000 Kcal. |
Hakket oksekød 10-15% fedt |
28,58 |
32,51 |
1640 |
19,8 |
Hakket Svinekød 5-10% fedt |
2,50 |
2,90 |
1740 |
1,7 |
Letmælk |
0,50 |
0,61 |
480 |
1,3 |
Danbo ost (45%) |
4,46 |
7,72 |
3350 |
2,3 |
Smør |
0,12 |
3,92 |
7410 |
0,5 |
Løg |
0,18 |
0,90 |
430 |
2,1 |
Gulerod |
0,11 |
0,25 |
380 |
0,7 |
Kartoffel |
0,20 |
0,36 |
770 |
0,5 |
Æble |
0,18 |
0,66 |
550 |
1,2 |
Valnødder, tørrede |
1,79 |
3,15 |
7070 |
0,4 |
Blåbær |
1,76 |
2,91 |
520 |
5,6 |
Jordbær |
0,15 |
0,56 |
380 |
1,5 |
Solbær |
0,25 |
0,53 |
750 |
0,7 |
Hvedemel |
0,38 |
0,84 |
3430 |
0,2 |
Tabel 2 Klimaftryk fra landbruget pr. kg fødevare og pr. 1000 kcal. Kilde: frida.fooddata.dk og denstoreklimadatabase.dk
*) Tallene er excl. klimaaftryk fra transport, forarbejdning, emballage, lagring og salg.
Tallene i tabel 2 gælder konventionel dyrkning af fødevarer. Økologisk dyrkning har et lavere klimaaftryk pr. ha, men også et lavere udbytte. Det opvejes bl.a. af den humusopbygning, der sker i økologisk jord, så klimaaftrykket pr. kg fødevare er det samme for konventionel og økologisk produktion1.
Du kan forbedre din frugtplantages klimaregnskab ved bl.a. at bruge grøngødning, minimere jordbehandling og passe afgrøden så godt, at udbyttet øges.
1) Sanders J, Hess J (eds) (2019) Leistungen des ökologischen Landbaus für Umwelt und Gesellschaft. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 364 p, Thünen Rep 65, DOI:10.3220/REP1547040572000 www.boelw.de.