Desuden skal der føres sprøjtejournal, der skal indberettes hvert år til Miljøstyrelsen. Miljøkrav ved brug af de enkelte midler kan læses på etiketten og skal altid følges. F.eks. er midlet Neemazal kun tilladt at bruge én gang hvert 3. år i æbler mod rød æblebladlus.
Når du planlægger produktionen, er det altså et vigtigt valg, om produktionen skal være usprøjtet eller dyrkes med brug af økologiske plantebeskyttelsesmidler. Den usprøjtede plantage kræver færre investeringer, men vil også give et lavere og mere usikkert udbytte.
Det er dog muligt at bladgødske og at bekæmpe sygdomme og skadedyr med de såkaldte Basisstoffer f.eks. natron uden at opfylde krav til uddannelse, sprøjte, indberetning m.m.. Dermed kan man regulere nogle sygdomme og skadedyr uden at opfylde miljøkravene til plantebeskyttelsesmidler.
Brug af både plantebeskyttelsesmidler, basisstoffer og bladgødning skal altid noteres i logbogen for planteavl til brug for økologikontrollen. Listen over godkendte aktivstoffer samt basisstoffer findes i bilag 1 i økologivejledningen.
I praksis er det nødvendigt at kende handelsnavnet på de midler, der er godkendt i Danmark og har et aktivstof, der er økologisk godkendt. De kan ses i Middeldatabasen, hvor man kan udvælge de økologisk godkendte midler. (Sæt hak i rubrikken ”godkendt til økologisk produktion”)